Zelf water testen met Blue Clinics Refill Pack

Met het Blue Clinics refill pack houdt u eigenhandig toezicht op de waterkwaliteit in uw praktijk. In plaats van uw watermonsters af te laten nemen, voert u zelf de controles uit. U test, wanneer en zo vaak u wilt, de waterkwaliteit van uw behandelunits en overige tappunten.

Door twee keer per jaar de waterkwaliteit te testen voldoet u direct aan de nieuwe WIP-richtlijn. De kosten per test zijn lager ten opzichte van een laboratoriumtest. Kortom: een tijd- en geldbesparing.

Bij het Refill Pack ontvangt u alle middelen om zelf snel en eenvoudig watermonsters af te nemen, in te zetten en te analyseren.

Het Refill Pack bevat alles wat u nodig heeft om direct aan de slag te gaan:

  • 3M Petrifilm™
  • Waterafname set (buisjes, pipetten, logboek)
  • Handleiding

Kijk in de webshop voor de Refill Pack
Procedure: Zelf Water Testen

Om zelf uw waterkwaliteit te testen verricht u de volgende stappen:

Neem voor u begint voldoende maatregelen om zo hygiënisch mogelijk te werken. Draag handschoenen en reinig de oppervlakten waar u water gaat werken met een alcoholdoek.

1. Label de buisjes die u gaat vullen naar het betreffende tappunt.
2. Vul het buisje minimaal tot halverwege met water van de meerfunctiespuit van de behandelunit.
3. Gebruik een pipet om exact 1 ml water op te zuigen vanuit het buisje.
4. Til de transparante beschermlaag van de petrifilm.
5. Breng het water met de pipet aan op de petrifilm.
6. Dek uw watermonster af met de beschermlaag.
7. Plaats de spreader over uw watermonster op de petrifilm.
8. Druk de spreader stevig aan tot het water is verdeeld over een gelijk oppervlak.
9. Plaats de petrifilm in de Incubator (ingesteld op 22°C)
10. Zet het monster op kweek voor 72 uur .
11. Na 72 uur neemt u de petrifilm uit de Incubator en telt u het aantal koloniën. Dit kunt u handmatig doen of u kunt uw resultaten vergelijken met de meegeleverde referentiekaart.

Resultaat en Aanbeveling

Uw zelftest heeft drie mogelijke uitkomsten:

1) De waterkwaliteit is < 100 KVE/ml
De hoeveelheid bacteriën van uw watermonster valt binnen de norm van de Drinkwaterwet van < 100 KVE/ml. Controleer na 6 maanden opnieuw (Arbo wetgeving m.b.t. het Legionella beheersplan).

2) De waterkwaliteit is > 100 KVE/ml en < 999 KVE/ml
Uw watermonster bevat een te hoge concentratie bacteriën en valt buiten de norm van de Drinkwaterwet van < 100 KVE/ml. Tref maatregelen t.a.v. de infrastructuur en/of het desinfectieprotocol met als doel max. 100 KVE/ml. Controleer zo nodig het inkomende water van het pand. Controleer hierna wederom het aantal KVE/ml en leg dit vast. Herhaal dit net zo lang tot de norm is bereikt. Daarna kan het controleschema per 6 maanden worden hervat.

3) De waterkwaliteit is > 999 KVE/ml
Uw watermonster overschrijdt de norm van de Drinkwaterwet 10-voudig. Het is raadzaam om per behandelunit te controleren op de aanwezigheid van Legionella bacteriën volgens NEN 6265. Tref aanvullende maatregelen indien het water van de behandelunit > 100 KVE/l Legionella bacteriën bevat t.a.v. de infrastructuur en/of desinfectieprotocol met als doel max. 100 KVE/l Legionella. Controleer hierna wederom en herhaal tot de norm is bereikt. Daarna kan het controleschema per 6 maanden worden hervat.