Legionella Test

De problematiek rond de verontreiniging van water door Legionella is bijna dagelijks aan de orde. Legionella pneumophila is de verwekker van de zogenaamde legionairsziekte. Ook unitwater in de tandheelkundige praktijk kan besmet zijn met dit micro-organisme. Met de Legionella test van Blue Clinics heeft u binnen 5 werkdagen meer inzicht in de eventuele aanwezigheid van Legionella. De Legionella test voldoet aan de NEN6265 en NEN6254 norm.

Wanneer uw test op totale bacteriële belasting (kiemgetal 22° C) de grens van > 10.000 KVE/ml overschrijdt, wordt u sowieso geadviseerd om een Legionella test uit te voeren. Maar u kunt er uiteraard ook voor kiezen om direct een Legionella test uit te voeren. Met de Legionella test onderzoeken we specifiek de aanwezigheid van Legionellaspecies en Legionella pneumophila.

Het regelmatig testen van uw unitwater op de aanwezigheid van Legionella draagt bij aan een verantwoord preventieprogramma binnen de praktijk. Op aanvraag ontvangt u een steriele fles waarin 200 ml unitwater wordt verzameld.

Legionella testen zijn verkrijgbaar vanaf € 89,50.
Bel 040 851 75 85 voor meer informatie.Kosten Legionella Test

CONTROL LEGIONELLA

€ 89,50

 • Legionella Bacterie Test

 

 • vanaf 1 x controle per jaar
 • Voldoet aan de WIP richtlijn
 • Gecertificeerd laboratorium
 • Uitslag binnen 5 dagen

CONTROL PREMIUM

€ 135,00

 • Aerobe Bacterie Test
 • Legionella Bacterie Test

 

 • vanaf 1 x controle per jaar
 • Voldoet aan de WIP richtlijn
 • Gecertificeerd laboratorium
 • Uitslag binnen 5 dagen

Procedure: Legionella Test

Met de Blue Clinics Legionella test controleren we de waterkwaliteit van uw behandelunit(s) op aanwezigheid van Legionella species en Legionella pneumophila. Dit verloopt als volgt:

1. U ontvangt per post een Legionella test, bestaande uit een fles van 200 ml en een instructieformulier
2. Neem een watermonster uit de meerfunctiespuit nadat deze enige tijd niet gebruikt is, bijvoorbeeld in de ochtend voordat de eerste patiënt komt. Zorg ervoor dat u zo steriel mogelijk te werk gaat: het dragen van poedervrije handschoenen wordt geadviseerd.
3. Desinfecteer de tip van de meerfunctiespuit.
4. Tap 200 ml in de steriele fles. Draai de dop zeer goed dicht!
5. Verpak de fles tezamen met het formulier in het doosje waarin de fles aan u is geleverd.
6. Stuur het pakket terug met de bijgeleverde adressticker op het doosje en frankeer met een pakketzegel.
7. U ontvangt binnen 5 dagen de resultaten, inclusief advies indien nodig.

Resultaat en Aanbeveling

Een Blue Clinics Legionella test heeft twee mogelijke uitkomsten:

1) De waterkwaliteit is < 100 KVE/l
De hoeveelheid Legionella bacteriën van uw watermonster valt binnen de norm van de Drinkwaterwet van < 100 KVE/l. Controleer na 6 maanden opnieuw (Arbo wetgeving m.b.t. het Legionella beheersplan).

2) De waterkwaliteit is > 100 KVE/l
Uw watermonster bevat een te hoge concentratie Legionella bacteriën en valt buiten de norm van de Drinkwaterwet van 100 KVE/l. Tref maatregelen t.a.v. de infrastructuur en/of het desinfectieprotocol met als doel max. 100 KVE/l. Controleer zo nodig het inkomende water van het pand. Controleer hierna wederom het aantal KVE/l en leg vast. Herhaal dit net zo lang tot de norm is bereikt.